11 Haziran 2008 Çarşamba

Anonim Sirketlerde Hisse Devri

Anonim Şirketlerde Hisse Senetlerinin Devri
Anonim şirket anasözleşmesinde aksi yönde bir hükmün bulunmaması halinde, hisse senetlerinin nama yazılı olarak çıkartılması esastır. Bununla beraber Türk Ticaret Kanunu m. 409 uyarınca hisse senetlerinin hamili adına düzenlenmesi de mümkün bulunuyor. Anonim Şirketlerde hamiline yazılı hisse senedi veya ilmuhaber çıkartabilmek için sermaye pay bedellerinin tamamen ödenmiş olması gerekmektedir. Sermaye payları ödenmemiş ortaklık payları için çıkartılan hisse senetleri geçersiz olup, bu hisse senetlerini devir alacak iyi niyetli üçüncü kişilerin geçersiz işlemden dolayı tazminat isteme hakları bulunmaktadır.

Nama Yazılı Hisse Senedi Devri
Nama yazılı hisse senetlerinin devri, hisse senedinin arkası ciro edilerek ve senedin devir alana teslimi ile gerçekleşmektedir(TTK md. 416). Böyle bir devir işleminin anonim şirkete karşı hüküm ifade edebilmesi için ise şirketin pay defterine kaydı gerekmektedir.

Pay defterlerine yapılan hisse devri kayıtları, hisse devirlerinin şirkete karşı ileri sürülebilmesi için açıklayıcı nitelikte olan bir şarttır. Pay defterine yapılan kayıtların geçerli bir devir işlemine dayanması gerekir. Pay defteri resmi bir sicil olmadığından, geçersiz bir pay devrinin pay defterine kaydedilmesi hisse devri alanı pay sahibi yapmaya yeterl değildir.

Yönetim kurulu ana sözleşme hükümlerine aykırı olarak yapılan hisse devirlerini pay defterine kaydetmeme hakkına sahiptir(TTK. md. 418).

Hamiline Yazılı Hisse Senedi Devri
Hamiline yazılı hisse senetlerinin devri, hisse senedinin devir alana teslimi suretiyle gerçekleşmektedir. Senetlerin üçüncü sahsa teslimi şirket ve üçüncü kişilere karşı, hisse devri hükmündedir. Hamiline yazılı hisse senetlerinin devrinde hisse senedinin tesliminden başka ciro veya benzeri herhangi bir şart aranmamaktadır.

Hiç yorum yok: